Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
19 Жовтня 2021

М'ясо

Останні декілька років для м’ясної галузі були буремними, адже закриття російського ринку для вітчизняних виробників тваринницької продукції призвели до суттєвого зниження експорту та до надлишкової пропозиції на внутрішньому ринку.

Баланс м'яса, тис тонн 2015 2016 2017 2018 2019*
Виробництво 2132,83 2141,5 2140,5 2192,6 2263,5
с.г підприємства 1376 1404,1 1402,40 1448,2 1521,7
господарства населення 756,78 737,4 738,06 744,3 741,8
Імпорт 70,1 91,7 130,9 171,1 172,0
Експорт 231,49 290,8 333,6 388,3 455,0
Фонд споживання 1876,3 1890,7 1918,5 1893,3 1940,2
Втрати 44,1 44,7 45,8 47,3 48,7
* прогноз
Джерело: Автоматизований баланс попиту та пропозиції м'яса України, FAO / EBRD

 

За результатами 2018 року виробництво м’яса збільшилося до 52 тис. т в порівнянні з 2017 роком і становило 2,2 млн т. У цьому році відбулося збільшення виробництва м’яса здебільшого сільськогосподарськими підприємствами, в той час як господарства населення майже не змінили обсяги виробництва.

За цей період значно збільшився обсяг імпорту з 131 тис. т у 2017 році до 171 тис. т за 2018 рік. В свою чергу експорт зріс на 16% - з 334 тис т до 388 тис т у 2018.

Яловичина

Баланс яловичини, тис тонн 2015 2016 2017 2018 2019*
 Виробництво 307,3 301,2 290,9 264,1 256,4
с.г. підприємства  73,9 78,4 74,9  67,4 66,7
господарства населення 233,5 222,8  216,0 196,7 189,8
 Імпорт 1,8 2,2 1,9  2,2 2,0
 Експорт 39,7  44,6  54,2 55,0 50
 Фонд споживання 250,4  261,3 234,7  214,9 198,5
 Втрати 6,2 6,1 5,9 5,3 5,2
* прогноз
Джерело: Автоматизований баланс попиту та пропозиції м'яса України, FAO / EBRD

 

У 2018 році виробництво яловичини склало 264 тис. т, що на 9% менше ніж за аналогічний період минулого року. Попит на продукцію останні 2 роки знижується що пов’язано зі зниженням кількості населення через анексію АР Крим та воєнних дій на Сході країни. Також, висока вартість яловичини та низька культура споживання чинили тиск на виробництво та як результат – на ціни. В той же час у зв’язку з загрозою нодулярного дерматиту вирізається поголів’я ВРХ.

Рівень рентабельності яловичини, %

Джерело: Державна служба статистики України

Ціна реалізації яловичини лишається на відносно високому рівні і зростають щороку під впливом зростання собівартості.

Відпускні ціни на яловичину на кістці (охолоджену), грн/кг, з ПДВ

Джерело: Державна служба статистики України

Свинина

Баланс свинини, тис тонн 2015 2016 2017 2018 2019*
Виробництво 646,6 639,8 630,7 638,5 644,2
 с.г. підприємства 332,8 332 311,9 299,4 309,3
 господарства населення 313,8 307,9 318,8 339,1 334,9
 Імпорт 5,5 4,4 8 ,3 35,9 35
 Експорт 28,7 3,7 6,2 2,5
 Фонд споживання 592,1 623,5 615,2 644,6 675,3
 Втрати 13 12,9 12,8  13,5 13,6
* прогноз
Джерело: Автоматизований баланс попиту та пропозиції м'яса України, FAO / EBRD

 

Виробництво свинини за останні роки демонструє тенденцію до зменшення. Дана тенденція пов’язана зі збитковістю виробництва та погіршенням епізоотичної ситуації в країні (спалахи АЧС). Також у 2018 році спостерігається суттєве збільшення обсягів імпорту – за 2018 рік було імпортовано 36 тис т свинини, що більш як в 4 рази більше, ніж обсяг імпорту за весь 2017 рік.

Рівень рентабельності свинини, %

Джерело: Державна служба статистики України

Вартість ніпівтуші свиней беконних порід демонструє високий рівень волатильності, що пов'язано із ростом виробничих витрат, погіршенням епізоотичної ситуації в країні та низьким рівнем експорту. В той же час, вартість свинини зростає щороку.

Відпускні ціни на напівтуші свиней (охолоджені чи заморожені), грн/кг з ПДВ

Джерело: Моніторинг цін УКАБ

М'ясо птиці

Баланс м'яса птиці, тис тонн 2015 2016 2017 2018 2019*
Виробництво 1143,7 1167 1184,7 1255,8 1328,7
с.г. підприємства 967,7 992 1014,1 1079,9 1144,2
господарства населення 176 174 170,6 175,9 184,5
Імпорт 62,8 85 120,6 133 135,0
Експорт 163 242 272,9 330,7 400
Фонд споживання 999 973 1020,5 1000,6 1033,1
Втрати 24 25 26,1 27,8 29,3
* прогноз
Джерело: Автоматизований баланс попиту та пропозиції м'яса України, FAO / EBRD

 

М'ясо птиці чи не єдина галузь в тваринництві яка демонструє стабільний розвиток. Виробництво м’яса птиці з року в рік росте, обсяги експорту збільшуються, географія експорту розширюється. Попит на продукцію також росте за рахунок найнижчої ціни порівняно зі свининою та яловичиною.

За 2018 рік в Україні було вироблено 1,3 млн. т м’яса птиці, що на 6% більше ніж за аналогічний період 2017 року. Споживання м’яса птиці також зростає щороку разом з експортом.

Рівень рентабельності мяса птиці, %

Джерело: Державна служба статистики України

Вартість курятини за останні роки збільшилась майже вдвічі, що було зумовлено ростом виробничих ресурсів, збільшенням попиту та висхідним ціновим трендом на суміжних ринках м’ясної  продукції, а також зростанням світового попиту на даний вид м’яса. 

Середні відпускні ціни на бройлерів (тушка охолоджена), грн/кг (з ПДВ)

Джерело: Моніторинг цін УКАБ

За більш детальною інформацією звертайтесь, будь ласка: 
Тел.: ‎‎+380 (44) 236-20-95 
e-mail: survey{@}ucab.ua




Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab