icon

Не зважаючи на складний 2020 рік, експорт агропродукції залишається найбільш стабільним в Україні. Головними продуктами експорту є:

  • Зернові культури
  • Жири та олії тваринного або рослинного походження,
  • Насіння і плоди олійних рослин.
  • Залишки і відходи харчової промисловості.
  • М’ясо та їстівні субпродукти.
Зернові культури залишаються основною групою товарів в аграрному експорті, лиш незначно зменшившись в обсягах – на 2% порівняно до 2019 року. Зокрема це пов’язано зі зниженням врожаю в 2020 році через посуху в центральних та південних областях України.
Щодо жирів рослинного та тваринного походження, – Україна збільшила експорт цієї продукції на 22%. Такого росту вдалося досягнути, в першу чергу, завдяки росту виробництва соняшнику, його внутрішньої переробки та збільшення обсягів продажів олії до країн Азії. Також Україна залишається №1 експортером соняшникової олії до ЄС.
Натомість експорт насіння олійних скоротився на 28% порівняно до 2019 року через зменшення виробництва сої та ріпаку.
Екпорт залишків і відходів харчової промисловості зріс на 6%.
М’ясо та їстівні субпродукти зменшилися на 8%, зокрема через карантинні обмеження з боку ЄС на м’ясо птиці.

В 2020 році поставки збільшилися по всім ключовим продуктам імпорту.
  • Їстівні плоди та горіхи імпортували на 18% більше ніж в 2019 році. Причиною цього є заморозки, які спричинили неврожай. Особливо це вплинуло на яблука, ціни на які суттєво зросли
  • З імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани.
  • Риба і ракоподібні, молюски – зросли в імпорті на 6%.
  • Алкогольні і безалкогольні напої та оцет зросли в імпорті на 10%. Частка вина та виноробної продукції в поставках до України з Євросоюзу є однією з найбільших в аграрному імпорті.
  • Тютюн і промислові замінники тютюну зросли в імпорті на 12%.
  • Різні харчові продукти завезли на 10% більше.