Новини
03.05.2017
У трьох областях збирають половину української гірчиці
Україна посідає четверте місце у світі за об’ємами виробництва гірчиці та друге за її експортом. Щорічно українські аграрії вирощують близько 40 тис. т насіння гірчиці, яку повністю експортують. Основним регіоном вирощування гірчиці є степова зона України, на яку припадає близько 70% валових зборів культури. У розрізі областей, найбільшими виробниками є Херсонська – 22%, Донецька – 14% та Запорізька – 12% області, на які припадає половина обсягів виробництва.
Щорічно 90-95% гірчиці вирощується сільськогосподарськими підприємствами, решта – господарствами населення, крім того урожайність у підприємствах (8,1 ц/га у 2016 році), в середньому на третину вище показників господарств населення (6,0 ц/га). Різниця урожайностей спричинена кращим насіннєвим матеріалом та агрономічно-технологічним доглядом за посівами у промислових підприємствах.
Детальніше про ринок гірчиці читайте у новому дослідженні УКАБ про перспективні нішеві культури.