Новини
06.03.2017
Ціни на продукти продовжують рости

Висхідний ціновий тренд на продукти харчування спостерігався в лютому поточного року. На коливання ціни здебільшого впливав фактор сезонності. Лише вартість курятини не зазнала змін та лишилась на рівні попереднього місяця. Вартість овочів борщового набору, за виключенням цибулі, зросла на 5%. Рання весна та зміцнення гривні призвело до незначного зниження цін на цибулю та яблука на 5 та 2% відповідно. Ціна на яловичину та свинину зросла на 5 та 4% відповідно, однак слід зазначити, що початок посту в кінці лютого суттєво скоротив попит на м’ясо. Вартість продуктів переробки зросла через збільшення виробничих витрат (підняття тарифів на електроенергію) та скорочення пропозиції на ринку (для гречки і цукру).
«У березні очікується продовження висхідного цінового тренду на овочі та фрукти під впливом фактору сезонності. Вартість олії, цукру, гречки та хлібу в березні може зрости ще на 4-6% під впливом підняття тарифів на електроенергію та зниження рівня запасівЩо стосується продукції тваринництва, то березень відзначиться зниженням цін на 5-7%. Передумовами для розвитку цього цінового тренду є настання посту, що знижує попит на продукцію та початок сезонного збільшення виробництва молока», - прокоментував експерт аграрних ринків УКАБ Євгеній Дворнік.
Довідка: Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» запроваджує щомісячний моніторинг цін на основні продукти харчування, а саме: овочі борщового набору, яблука, м'ясо, молоко, олію, цукор, гречану крупу та хліб пшеничний. Огляд буде виходити на початку кожного місяця з аналітикою двох попередніх місяців та прогнозом на поточний. Результати моніторингу отримані на основі цін оптових ринків.