Новини
22.12.2010
Через 7 років кастрацію поросят у ЄС буде заборонено, а вже з 2012 при кастрації будуть застосовуватись знеболювальні засоби – Європейська Комісія
![](/imglib/_newimage/pres_sluzhba/novosti/cherez_7_rokiv_kastratsiyu_porosyat_u_es_bude_zaboroneno_a_vzhe_z_2012_pri_kastratsiї_budut_zastosovuvatis_znebolyuvalni_zasobi__evropeyska_komisiya.jpg)
Галузеві об’єднання сільськогосподарських товаровиробників і підприємств харчової промисловості ЄС минулого тижня домовились з організаціями захисту тварин про відміну кастрації поросят, починаючи з 1 січня 2018 р. Введення цієї норми в дію зумовлене необхідністю захисту тварин, зокрема кабанців, котрі в молодому віці підлягають кастрації з метою запобігання неприємним запахам і, як наслідок, низькій товарній якості м’яса, отримуваного від їх забою. До моменту відміни кастрації в ЄС повинні бути розроблені методи швидкого відстеження неприємного запаху на бійнях.
Поточна практика щодо недопущення потрапляння м’яса з неприємним запахом на полиці магазинів ЄС полягає у застосуванні на бійнях «електронного носа», що відстежує ті частини туші, які у зв’язку з неприємним запахом треба відокремити. Однак у недалекому майбутньому з «проблемою запаху» будуть боротися іншими шляхами. Німецькі, голландські, французькі, датські фермерські й галузеві організації разом із Європейською Групою із захисту тварин ухвалили рішення про те, що починаючи з 2018 р. фермери здійснюватимуть відповідний догляд за свинями із застосуванням відповідних методів годівлі і доброго ставлення до тварин. Крім того, буде введено відповідні прилади для оцінки і вимірювання запаху м’яса кнурів. Також буде мінімізуватися агресивна і сексуальна поведінка кнурів під час розведення, транспортування і перед забоєм.
На проміжному етапі, починаючи з 1 січня 2012 р., кастрація поросят чоловічої статі на всій території ЄС повинна відбуватися лише під наркозом або із застосуванням знеболювальних засобів. Як стверджує експерт з аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцький, із запровадженням цієї норми країни-члени ЄС беруть приклад із Нідерландів та Німеччини, де вже з 2011 р. застосування знеболювальних засобів при кастрації є обов’язковим критерієм відповідно до стандарту якості QS. «Застосування цієї методики включає стратегію зростання кількості кнурів на відгодівлі. Так, один з найбільших м’ясних концернів Німеччини – фірма Tönnies – уже сьогодні здає на забій від 12 до 14 тис. кнурів на тиждень. В Нідерландах же в наступному році 40% чоловічого стада свиней будуть складати кнурі на відгодівлі», – зазначає експерт УКАБ.
Те, що досягнення певних стандартів якості за допомогою відповідних методів годівлі і ставлення до тварин є перспективним, – не новина. За словами Т. Висоцького, німецькі фермери застосовують в годівлі картопляний крохмаль, що знижує у жировій тканині вміст скатолу, який відповідає за утворення запаху. Українським же виробникам м’яса свинини необхідно залучатися до прогресивних методів догляду за тваринами, якщо вони планують у перспективі вихід із своєю продукцією на ринки ЄС.
Додаткова інформація за тел.: +380 44 201-49-50
Український клуб аграрного бізнесу
E-Mail: [email protected]
Христина Проців