Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
09 Серпня 2024

Новини

22.12.2010

Через 7 років кастрацію поросят у ЄС буде заборонено, а вже з 2012 при кастрації будуть застосовуватись знеболювальні засоби – Європейська Комісія

Галузеві об’єднання сільськогосподарських товаровиробників і підприємств харчової промисловості ЄС минулого тижня домовились з організаціями захисту тварин про відміну кастрації поросят, починаючи з 1 січня 2018 р. Введення цієї норми в дію зумовлене необхідністю захисту тварин, зокрема кабанців, котрі в молодому віці підлягають кастрації з метою запобігання неприємним запахам і, як наслідок, низькій товарній якості  м’яса, отримуваного від їх забою. До моменту відміни кастрації в ЄС повинні бути розроблені методи швидкого відстеження неприємного запаху на бійнях.

Поточна практика щодо недопущення потрапляння м’яса з неприємним запахом на полиці магазинів ЄС полягає у застосуванні на бійнях «електронного носа», що відстежує ті частини туші, які у зв’язку з неприємним запахом треба відокремити. Однак у недалекому майбутньому з «проблемою запаху» будуть боротися іншими шляхами. Німецькі, голландські, французькі, датські фермерські й галузеві організації разом із Європейською Групою із захисту тварин ухвалили рішення про те, що починаючи з 2018 р. фермери здійснюватимуть відповідний догляд за свинями із застосуванням відповідних методів годівлі і доброго ставлення до тварин. Крім того, буде введено відповідні прилади для оцінки і вимірювання запаху м’яса кнурів. Також буде мінімізуватися агресивна і сексуальна поведінка кнурів під час розведення, транспортування і перед забоєм.

На проміжному етапі, починаючи з 1 січня 2012 р., кастрація поросят чоловічої статі на всій території ЄС повинна відбуватися лише під наркозом або із застосуванням знеболювальних засобів. Як стверджує експерт з аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцький, із запровадженням цієї норми країни-члени ЄС беруть приклад із Нідерландів та Німеччини, де вже з 2011 р. застосування знеболювальних засобів при кастрації є обов’язковим критерієм відповідно до стандарту якості QS. «Застосування цієї методики включає стратегію зростання кількості кнурів на відгодівлі. Так, один з найбільших м’ясних концернів Німеччини – фірма Tönnies – уже сьогодні здає на забій від 12 до 14 тис. кнурів на тиждень. В Нідерландах же в наступному році 40% чоловічого стада свиней будуть складати кнурі на відгодівлі», – зазначає експерт УКАБ.

Те, що досягнення певних стандартів якості за допомогою відповідних методів годівлі і ставлення до тварин є перспективним, – не новина. За словами Т. Висоцького, німецькі фермери застосовують в годівлі картопляний крохмаль, що знижує у жировій тканині вміст скатолу, який відповідає за утворення запаху. Українським же виробникам м’яса свинини необхідно залучатися до прогресивних методів догляду за тваринами, якщо вони планують у перспективі вихід із своєю продукцією на ринки ЄС.

Додаткова інформація за тел.: +380 44 201-49-50

Український клуб аграрного бізнесу

E-Mail: [email protected]

Христина Проців




  • БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА
  • Agroresurs
  • AMAKO
  • Лімагрейн
  • Zeppelin
  • Amazone
  • LNZ Group
  •  Agricom Group
  • horsch
  • uahk
  • Сygnet
  • Syngenta
  • Agco
  • Agroregion
  • Eridon
  • MHP
  • Maschionet
  • Maisadour
  • Козятинський м’ясокомбінат
  • DuPont Pioneer
  • Вінницька аграрно-промислова група
  • Agroscop
  • Agrimatco
  • NCH Advisors
  • Continental farmers Group
  • credit agricole
  • claas
  • john deer
Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab