Новини
24.03.2016
Виробництво спредів скоротилося майже на 34%
У січні-лютому цього року в Україні було вироблено 5,04 тис. т спредів та молочно-жирових сумішей, що майже на 34% менше за аналогічні показники попереднього року. Після введення російських санкцій відбулася переорієнтація вітчизняного виробництва з сиру на сухе молоко та масло, відповідно, на українському ринку зросла пропозиція цієї продукції. В той же час, девальвація гривні та ввізні мита на імпортну продукцію, які діяли в минулому році, сприяли значному підвищенню вартості пальмової олії, яка використовується у виробництві спредів. Таким чином, собівартість їх виробництва значно підвищилася. В цьому році спостерігалося також невелике зниження обсягів виробництва іншої молоковмісної продукції – на 4,5% (порівняно з минулим роком) до 22,4 тис. т.
«Нині активно піднімається питання щодо маркування молоковмісної продукції. Пропонується ухвалити Законопроект 3043-1 «Про молоко та молочні продукти», який вводить поняття «молоковмісний продукт», встановлює особливі вимоги щодо їх маркування і реалізації, а також передбачає відповідальність за порушення цих вимог, - розповіла Аліна Жарко, експерт ринків тваринництва Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». – Ухвалення даного законопроекту забезпечить право споживачів на отримання повної та достовірної інформації про якість харчових продуктів, дозволить запобігти недобросовісній конкуренції на ринку молока та молочних продуктів, що матиме позитивний соціальний і економічний ефект».