Новини
30.05.2016
Виробництво шоколаду і шоколадних цукерок скоротилося
За даними Державної служби статистики України за перші чотири місяці 2016 року виробництво шоколаду та шоколадних цукерок скоротилось на 9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Причиною такого скорочення є перегляд споживчого кошика населенням внаслідок суттєвого подорожчання даного виду продукції.
За січень-квітень поточного року було вироблено 83,5 тис. т шоколаду і шоколадних цукерок, що на 8,7 тис. т менше ніж минулого року. Тобто минулого року на кожного українця було вироблено 2,16 кг шоколаду і шоколадних цукерок, у 2016 році – 1,95 кг.
Протягом цього року відбувалося скорочення експорту шоколаду та інших готових харчових продуктів з вмістом какао на 19% - з 42,4 млн. дол. США у січні-квітні 2015 до 34,3 млн. дол. США у 2016 році. Так, обсяг реалізації даної продукції закордон склав 15,7 тис. т. ТОП-3 країнами, куди експортували український шоколад цього року стали: Казахстан з часткою 14,3%, Грузія - 9,4% та Молдова – 7,7%.
У той же час відбувається скорочення імпорту шоколаду і продуктів з нього. За січень-квітень Україною було імпортовано 4,2 тис. т шоколаду, що на 26% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У грошовому виразі імпорт шоколаду скоротився на 13% і склав 19,9 тис. дол. США.
Більше половини шоколаду цього року завезли з Польщі, Німеччини та Нідерландів. Сумарно ці три країни поставили 65,7% шоколаду та продукції з нього на територію України.
Загалом за січень-квітень 2016 року загальне споживання (обсяги виробництва, експорту та імпорту) шоколаду і шоколадних цукерок скоротилось на 9%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.