Новини
16.08.2016
В ЄС почали активніше експортувати глюкозу та сиропи
Станом на 15 серпня Україною було використано 27% квоти на експорт глюкози і 10% на безмитний експорт обробленої продукції з цукру в ЄС, тоді як на кінець минулого року було вичерпано лише 6% квот по глюкозі і 16% по обробленій продукції з цукру. Таким чином можна констатувати пришвидшення темпів поставок в ЄС перерахованих видів продукції. Позитивна динаміка закриття квот у цих категоріях товарів свідчить про те, що український виробник закріпився на ринку ЄС, а також про те, що на зазначену продукцію існує активний попит з боку європейських країн, не дивлячись на загальний спад експорту по даній групі товарів.
Так, за даними Державної фіскальної служби України, за перші сім місяців 2016 року обсяг експорту продукції з цукру (цукрів у твердому стані, сиропів та штучного меду) склав 11,2 тис. т, що на 11,5% нижче показників аналогічного періоду минулого року. У вартісному вимірі експорт даної продукції скоротився на 10,6% та склав 3,8 млн дол. США.
Головними споживачами українських виробів з цукру є Росія та Білорусь, котрі разом споживають майже половину всіх експортованих Україною цукрів у твердому стані та сиропів – 48,8%. При цьому частка Росії становить 34%, а Білорусі – 14,8%. До трійки лідерів також входить Болгарія з часткою 12,1% усіх експортованих виробів з цукру.