Новини
15.06.2011
Українці збільшують споживання козячого молока
Від 20 гривень за літр. Стільки коштує молоко на базарі. Щоправда, козяче. Попри високі ціни, попит на продукцію зростає. Виробники кажуть: на розведенні кіз в Україні можна організувати хороший бізнес. Головне – ринок збуту знайти. Адже наразі пробитися з корисним товаром у вітчизняні супермаркети - складно.
Мрієш про рентабельну козячу ферму – тримати доведеться тисячу голів, кажуть знавці. Приміром, якщо замовляти кізочок із Німеччини, це коштуватиме від 350 до 750 євро за кожну. Утім, щодня вони даватимуть, мінімум, по 5-8 літрів молока. "Чисто теоретично це може бути прибутково. Звичайно, козяче молоко – дуже специфічний продукт. Це нішевий продукт, собівартість виробництва його є досить високою. Як таких ферм в Україні не так і багато. Це десь Закарпаття і у нас це така не пріоритетна галузь розвитку", - розповідає телеканалу UBR Єлизавета Святківська, аналітик аграрних ринків.
Виробники розповідають: у великих масштабах реалізувати молоко складно. По-перше, незважаючи на те, що попит потроху зростає, кожного дня літрами українці його не п’ють. У нас споживання вимірюється грамами. Тоді як у Голандії на людину протягом року припадає 20 літрів. По-друге – домовитися з магазинами складно. Тож продавати товар доводиться приватним клієнтам. "Попит дуже великий, але проблема із розташуванням на полицях в магазинах, тому що термін реалізації дуже короткий. Козине молоко, яке сьогодні продається в магазинах с 6 – місячним терміном зберігання – не є молоком. А є – козиним напоєм", - відкрила секрет Тетяна Орловська, власниця козячої фрми.
За технологією виробництва козяче молоко не стерилізують. Зберігати його можна не більше тижня. А ось, щоб почуватися добре, за день варто випивати 150 грамів напою. Необхідну кількість вітамінів точно отримаєте. "Все-таки враховуючи те, що молоко – продукт сумнівний з точки зору того, чи слід його споживати, чи ні, адже відбуваються дискусії, що молоко – це продукт харчування немовлят. І дорослі ніби-то пити його не повинні. Та я б хотіла зауважити, якщо мова йде про невеличкі порції і в нормальному контексті харчування, якщо людина його добре сприймає, то не слід відмовлятися від цього продукту", - розповідає свою точку зору Світлана Фус, дієтолог.
До речі, перетравлюється козяче молоко в організмі легше, ніж коров’яче. Адже структура жирів і протеїнів наближена до структури людського грудного молока. Тому не викликає алергічних реакцій.
По материалам Украинский бизнес ресурс