Новини
24.12.2015
Українці викинуть на смітник 430 мільйонів гривень
![новорічний стіл смітник 430 млн грн новорічний стіл смітник 430 млн грн](/imglib/_newimage/pres_sluzhba/novosti/51958/1584.jpg)
За результатами щорічного опитування УКАБ, під час цьогорічних зимових свят українці викинуть на смітник продуктів харчування на 430 млн гривень. Порівняно із минулим роком ця цифра зменшилася на 21% і є найменшою за п’ять років проведення дослідження.
Половина з опитаних (51%, що на 8% більше, ніж торік) вважають, що з’їдять усе, що приготують для новорічного столу, третина (32%) з них переконані, що зіпсованої їжі буде не більше 10%, а решта респондентів припускають, що 10-20% продуктів все ж доведеться викинути.
«Порівняно з минулим роком кількість респондентів, які вважають, що викинуть не більше 10% продуктів, збільшилася удвічі. Враховуючи майже 50% зростання цін на продукти харчування та напої, зниження купівельної спроможності, ми можемо підсумувати, що новорічний стіл більшості українців буде «біднішим», ніж торік і вони ретельніше його плануватимуть», - розповів Євген Дворнік, експерт аграрних ринків УКАБ.
Більшість опитаних (79%) готові витратити на новорічний стіл до 1000 грн, 17% оцінюють вартість свого новорічного столу в межах 1000-3000 грн, і лише 5% респондентів планують витратити більше 3000 грн. Ці дані майже відповідають минулорічним, лише на 3% збільшилася кількість опитаних, що оцінюють вартість свого новорічного столу до 1000 грн.
Ще один аспект «новорічного дослідження» УКАБ стосувався найпопулярнішої страви на Новий рік – салату олів’є. Протягом останніх трьох років дослідження кількість опитаних, що планували готувати його коливалася незначно: 68% - у 2015 році, 67% у 2013-му та 63% - у 2014 році. Таким чином дві третини українців все ж планують ставити салат олів’є на святкові столи цього року. Проте, обійдеться українцях їх улюблений салат цього року у півтора рази дорожче, через зростання вартості усіх складників. Наприклад, вартість картоплі за рік зросла з 3,2 грн/кг до 6 грн/кг, моркви – з 2,9 грн/кг до 10,3 грн/кг та цибулі – 3,1 грн/кг до 10,1 грн/кг. Ціна на ковбасу у середньому підвищилася на 31% до 55,7 грн/кг, яйця подорожчали на 62% до 23,3 гривень за десяток. Ціни на консервований горошок та огірки зросли в середньому на 20-30%. Таким чином вартість 2 кг салату олів’є буде коштувати у середньому 80 гривень.
Нагадаємо, що Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» щороку, починаючи з 2011 року, проводить опитування на тему: скільки українці викидають їжі під час новорічних свят.
Загалом, за даними Організації продовольства і сільського господарства ООН (FAO), щорічно у світі псується близько 1,3 млрд. т продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу
вул. Жилянська, 146, пов. 3
01032 Київ, Україна
Тел/Факс: +380 44 236 20 97, 79
Анна Фещенко
Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) http://ucab.ua була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу
вул. Жилянська, 146, пов. 3
01032 Київ, Україна
Тел/Факс: +380 44 236 20 97, 79
Анна Фещенко
Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) http://ucab.ua була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.