Новини
10.06.2009
Українські виробники можуть отримати дозвіл на постачання в Європу
Фахівці генерального директорату з охорони здоров'я та захисту прав споживачів Єврокомісії (ЄК) почали інспектувати українських виробників охолодженого м'яса птиці і яєць, повідомив учора міністр агрополітики Юрій Мельник. Перевірки пройдуть на п'яти підприємствах, що бажають поставляти продукцію в ЄС: що входять в "Миронівський хлібопродукт" (ТМ "Наша Ряба") птахофабриці "Дружба народів Нова" і Миронівському м'ясопереробному заводі "Легко", підприємстві "Комплекс 'Агромарс'" (ТМ "Гаврилівські курчата"), птахофабриці "Україна" (ТМ "Ясенсвіт") і заводі з переробки яєць на напівфабрикати "Овостар".
"Інспекція буде проводитися протягом десяти днів, після цього ми проведемо прес-конференцію, на якій розповімо, як проходили перевірки і які вимоги пред'являлися до підприємств", - повідомив голова Держкомітету ветеринарної медицини Петро Вербицький. Він уточнив, що в минулий понеділок в Україну прибули троє інспекторів ЄК. Спочатку Мінагрополітики і галузева асоціація "Союз птахівників України" запропонували ЄК проінспектувати 10 компаній, що подали заявки на експорт продукції в ЄС. Але інспектори відібрали п'ять із них (назви інших не розголошуються). "Якщо перевірені підприємства одержать дозвіл поставляти продукцію в ЄС – інші підприємства зі списку також його одержать. Якщо ж хоча б на одному підприємстві будуть виявлені порушення – дозвіл не одержить жодне", - запевнив Юрій Мельник. У прес-службі представництва Єврокомісії в Україні від коментарів відмовилися.
Це перша перевірка українських виробників м'яса птиці і яєць фахівцями Євросоюзу, відзначив голова асоціації "Союз птахівників України" Олександра Бакуменко – їй передували три роки підготовчої роботи. "Можливість поставляти продукцію в Євросоюз дуже актуальна для українських переробників – останні два роки ринок був профіцитним", - сказав він. Однак експорт продукції дотепер був незначним – не більше 6-8 тис. т м'яса курки і 200-300 млн шт. яєць у Казахстан, Грузію і Вірменію. Для порівняння: торік було вироблено 1 млн т м'яса птиці і 15 млрд шт. яєць. Поставляти продукцію на найбільший ринок СНД – у Росію – українські переробники не можуть: з 20 січня 2006 року там діє заборона на постачання тваринницької продукції з України.
Як сказав директор аналітичного агентства ААА Сергій Наливка, ринок ЄС – найбільший продовольчий ринок м'яса у світі. За даними прес-служби представництва ЄК в Україні, в 2007 році обсяг споживання м'яса птиці в ЄС склав 11,534 млн т. При цьому оптова ціна 100 кг м'яса курки, наприклад у Польщі, була близько 133 євро, у Німеччині – 219 євро, в Україні, за даними ААА, - порядку 17,5 євро за 100 кг курячих тушок. "Це означає, що українські підприємства можуть експортувати в ЄС курячі тушки з рентабельністю 70-75%, а делікатесні частини (грудки, крильце, стегенце) – і до 100%", - впевнений пан Наливка.
Зараз ЄС проводить політику скорочення дотацій аграріям, що веде до зменшення обсягу виробництва сільгосппродукції, сказав Сергій Наливка. "Не виключено, що до 2010 року ринок м'яса птиці в ЄС стане дефіцитним, чим зможуть скористатися українські переробники", - відзначив він.
В українських компаніях впевнені, що одержать сертифікацію для експорту в ЄС. "Підприємства відповідають європейським вимогам: вони сертифіковані згідно із системами ISO і НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points.- ред.)", - уточнив пан Бакуменко. "На нашому підприємстві впроваджені такі жорсткі вимоги до якості та безпеки продукції, які є навіть не на всіх європейських підприємствах", - сказав почесний президент комплексу "Агромарс" Євген Сігал.
Однак пан Вербицький вважає, що виробникам не варто розраховувати на швидке одержання дозволів на експорт у ЄС: "Імовірно, на це піде не менше року. Після перевірок інспектори повідомлять свої зауваження, які необхідно буде усунути, потім підприємства будуть знову проінспектовані". Олександр Бакуменко говорить, що головним чином інспекція буде полягати в перевірці безпеки і якості продукції. За словами Сергія Наливки, євростандарти сильно відрізняються від українських. "Якщо в Україні діють ДСТ, за дотриманням яких стежить Держспоживстандарт, то в Європі є жорсткі вимоги до кормів для тварин, умов їх утримання і забійних цехів: гігієни, наявності холодильного обладнання та гуманного способу умертвіння тварин", - відзначив він.