Новини
18.11.2013
У цьому році в Україні буде виготовлено близько 210 тис. т молока екстра-класу
Зараз в Україні частка молока екстра-класу в структурі сировинного молока, закупленого від сільськогосподарських підприємств, займає близько 8,3%, а в структурі всього молока, що надійшло на промислову переробку – 4,2%. Проте, ці показники є кращими, ніж минулого року, адже за весь 2012 рік було виготовлено 120 тис. т молока екстра-класу, а це 5,3% у структурі надходжень від сільськогосподарських підприємств та 2,6 % - у загальній структурі сировинного молока. «Зростання виробництва молока екстра-класу для України є доволі позитивною тенденцією на шляху до євроінтеграції, адже в Європі все виготовлене молоко за стандартами якості належить до екстра-класу. Тому, дуже важливо, щоб наші виробники займались покращенням якості молока, адже саме це дозволить нам бути конкурентоспроможними поряд з європейськими виробниками», коментувала експерт аграрних ринків Аліна Жарко.
У цьому році склались доволі хороші закупівельні ціни на молоко, тому зараз сільськогосподарські підприємства, як ніколи, зацікавлені у підвищенні продуктивності корів та покращенні якості молока. Підтвердженням цьому став великий інтерес виробників молока до роботи другого модуля АгроШколи УКАБ «Управління молочним бізнесом», що відбувся 14-15 листопада 2013 року в місті Біла Церква. Темою даного модуля стало «Технологічне обладнання та гігієна в молочному скотарстві». Надали підтримку у проведенні заходу та виступили партнерами проекту посольство Держави Ізраїль в Україні, компанія «Данон», Індустріальна Молочна Компанія, Компанія "КУН-Україна", GEA Farm Technologies Ukraine GmbH, ТОВ "Домінанта Україна". Захід зібрав близько 30 спеціалістів молочної галузі зі всіх куточків України. Учасниками стали як великі виробники молока – Сварог, ІМК, ДП «ІЛЛІЧ-АГРО ДОНБАС» (агрохолдинг Harveаst), так і представники невеликих сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств.
Під час роботи модуля розглядалися такі теми як: технологічне обладнання для виробництва молока, контроль та вимоги до якості молока, рекомендації по усуненню недоліків якості молока; системи утримання тварин; програми управління мікрокліматом у приміщенні. Окрім поглиблення теоретичних знань, слухачі отримали можливість відвідати провідні молочні підприємства Білоцерківського району, що мають високу продуктивність корів та виробляють молоко екстра-класу - ТДВ «Терезине» і ТОВ «Острійківське». Під час відвідування цих підприємств слухачі мали змогу побачити єдину в Україні роботизовану ферму та ферму з новітнім доїльним обладнанням, а також перейняти передовий досвід даних підприємств.