Новини
23.03.2012
На Великдень ранні овочі подорожчають мінімум на 10-12 %
Тепла погода дозволяє виробникам знижувати ціни на ранню овочеву продукцію. Однак у період Пасхальних свят споживання ранніх овочів зростає до 60%. Знаючи про це, виробники кожного року користуються нагодою і підвищують ціни. Цей сезон не буде виключенням, тому очікується зростання ціни на певні овочі щонайменше на 10-12 %. Про це повідомив експерт плодоовочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Стрелюк.
Теплі, сонячні дні дають можливість тепличним господарствам робити гарні вибірки продукції. Тому з підвищенням температури повітря зазвичай вартість ранніх овочів зменшується. Так, за останні два тижні ціни на огірок знизились майже в два рази: оптова ціна на огірок була 26-28 грн. за кілограм, на сьогодні – 15-17 грн.. Стабільною залишається на сьогодні ціна на помідори: близько 29-30 грн.. за кілограм. Водночас ціни на зелень (кріп, петрушка) рухаються донизу: за останні 7-8 днів її вартість з 50 грн/ кг знизились до 35-40 грн/кг. Найбільшу розбіжність в ціні має редис: від 4 грн. за пучок до 10-12 грн. за пучок.
Через декілька тижнів Пасхальні свята, і в цей період споживання ранніх овочів зростає до 60%. Знаючи про цю динаміку зростання попиту на ранню продукцію, виробники кожного року користуються цією нагодою і підвищують ціни.
«Цей сезон не буде виключенням, і ціни на томат, огірок, редис, зелень зростуть, щонайменше на 10-12%, - коментує експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк. – А якщо погода буде прохолодною, і вибірка тепличної продукції буде меншою, то ціни можуть піднятися на цілих 25-30% у порівнянні з сьогоднішньою ціною».