Новини
16.07.2009
Маркування продукції на вміст ГМО має стати першим кроком у формування цілісної державної політики в цій сфері
Запровадження обов’язкового маркування продукції що містить генетично модифіковані організми, є однією з базових вимог продовольчого права в розвинутих країнах, а саме права споживача на інформацію про споживчі властивості продукції, зазначили в асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ). В той же час, як зазначив президент УКАБ Алекс Ліссітса "непослідовність рішень, що приймаються, не додає їм ваги, оскільки з самого початку було зрозуміло, що кількість лабораторій, наявних в країні, не спроможна задовольнити потреби в проведенні досліджень станом на 1 липня 2009 року".
В свою чергу, директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Сергій Мельничук підкреслив, що в Україні наявні лабораторні потужності для проведення відповідних досліджень на найвищому рівні, хоч і в недостатній кількості. За його словами, Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК здатна здійснювати перевірку харчової продукції та продовольчої сировини на наявність ГМО (виявлення регуляторних послідовностей промотору (35S) та термінатору (NOS)), визначення наявності в харчовій продукції та продовольчій сировини ДНК сої та кукурудзи, якісне визначення та ідентифікація ГМ-лінії сої, кукурудзи, ячменю, ріпаку, рису, цукрових буряків, картоплі (ПЛР), кількісне визначення та ідентифікація ГМ-лінії сої, кукурудзи, ячменю, ріпаку, рису, цукрових буряків, картоплі (ПЛР).
"Більше того, Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК готова запропонувати індивідуальні комплексні рішення щодо лабораторного супроводу продукції в процесі виробництва (від вхідного контролю до контролю готового продукту)", - зазначив С.Мельничук.
В УКАБ зауважили, що Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК є першою з аналітичних лабораторій, яка почала проводити роботи з виявлення та вимірювання генетично модифікованих організмів (ГМО).
Прес-служба УКАБ