Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
03 Травня 2024

УКАБ у ЗМІ

21.01.2016

ЗВТ: Квоти ЄС для зернових і м’яса птиці дуже малі і «розтануть» за 3-4 місяці, – експерт

ЗВТ: Квоти ЄС для зернових і м’яса птиці дуже малі і «розтануть» за 3-4 місяці, – експерт

Встановлені Євросоюзом квоти для експорту українських зернових культур, соків, меду і м’яса птиці дуже незначні і використовуються виробниками буквально за три-чотири місяці.

Про це коментарі ІА ZIK заявив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький.

Він зазначив, що види агропродовольчої продукції, по яких в рамках Угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС встановлені квоти, можна поділити на дві категорії. Перша категорія – це ті продукти, виробництво яких в Україні розвивається і його обсяги є набагато більшими, ніж може спожити внутрішній ринок. Тобто виробники дійсно можуть багато експортувати, в тому числі в ЄС. Це стосується зернових культур, соків, а також такої продукції тваринництва, як мед і м’ясо птиці.

«Встановлені для цієї продукції квоти справді незначні, і ми бачимо тенденцію, що вони використовуються буквально за три-чотири місяці», – зазначив експерт.

Тарас Висоцький додав, що по другій групі товарів Євросоюзом встановлені квоти, які майже не використовуються: «Це яловичина, баранина, свинина, молочна продукція, цукор. Пройде два-три роки, поки українські виробники почнуть використовувати квоти у встановлених межах. По цих групах товарів у найближчі три-п’ять років наявних квот для України буде достатньо».

Говорячи про ЗВТ в цілому, експерт оцінив її вигідність для агросектору як 50 на 50. «Тобто якщо умовно оцінювати за п’ятибальною шкалою – це тверда четвірка. Там є багато вигідних позицій, але далеко не всі», – сказав він.

Стосовно тих виробників, квоти яких швидко закінчуються, Тарас Висоцький зазначив, що вони однозначно не націлені лише на ЄС і намагаються шукати інші ринки збуту.

«Вони повинні максимально працювати спільно з урядом і проводити переговори про можливість розширення квот з боку ЄС. Але враховуючи, що це довгий процес, перегляд квот буде лише через п’ять років, то в основному такі виробники дійсно шукають інші ринки збуту. По деякій продукції це виходить більш вдало, як от по м’ясу птиці чи зернових. По деяких – як от соки чи томатна паста – це важче, оскільки специфіка продукції така, що далеке транспортування невигідне. І для них ринок ЄС якраз найбільш зручний для експорту», – пояснив експерт.

Стосовно того, наскільки відповідає українська продовольча продукція стандартам ЄС, Висоцький зазначив, що та продукція, квота якої швидко використовується, вже відповідає необхідним вимогами, бо інакше її би просто не купували в ЄС.

«Що стосується ще не заповнених квот, зокрема м’яса і молочної продукції, то там дійсно дуже високі вимоги до якості, і деяким нашим виробникам ще треба продовжувати адаптувати своє виробництво. Є ряд виробників, які вже можуть забезпечити належну якість, але не всі», – додав він.

ZIK.ua




  • БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА
  • Agroresurs
  • AMAKO
  • Лімагрейн
  • Zeppelin
  • Amazone
  • LNZ Group
  •  Agricom Group
  • horsch
  • uahk
  • Сygnet
  • Syngenta
  • Agco
  • Agroregion
  • Eridon
  • MHP
  • Maschionet
  • Maisadour
  • Козятинський м’ясокомбінат
  • DuPont Pioneer
  • Вінницька аграрно-промислова група
  • Agroscop
  • Agrimatco
  • NCH Advisors
  • Continental farmers Group
  • credit agricole
  • claas
  • john deer
Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab