Новини
25.03.2013
Японці придивляються до української сої
У світі, переповненому ГМО-продукцією, японські харчовики в пошуках поставок природної продукції звернули увагу на українську сою. Замовлено невелику партію «для апробації».
«Обсяг пробної партії невеликий - лише декілька сотень тонн, однак у випадку успішної поставки японські імпортери мають намір надалі нарощувати свої закупівлі», - підкреслюють у мінагропрод. Водночас, як зазначають експерти, частка ГМ-сої в Україні значна.
За різними оцінками експертів вона становить 60-80%. 20-40%, що залишилися не ГМ-сировині, дають конкурентну перевагу українській сої на зовнішніх ринках.
За даними профільного міністерства, у лютому переробка сої досягла історичного максимуму - українські підприємства переробили 50 тис. т соєвих бобів, з яких було вироблено 8 тис. т олії і 38 тис. т шроту/макухи.