Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
06 Вересня 2024

Новини

02.06.2011

Вміст 0,5% генетично-модифікованих організмів – це «з ГМО» чи «без ГМО»?

Як відомо, на сьогодні виробники продуктів харчування при маркуванні своєї продукції стосовно наявності в ній генетично-модифікованих організмів керуються Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року з рядом змін та доповнень, який передбачає обов’язкове нанесення напису «з ГМО» або «без ГМО» на всі продукти. При цьому бар’єр вмісту ГМО встановлено на рівні 0,9%. Сумлінне виконання вимог цього закону спричинило наступну ситуацію: навіть ті продукти харчування, які в принципі не можуть містити ГМО через відсутність в них білкових компонентів, в першу чергу рослинних (як то мінеральна вода), стали носити гордий напис «без ГМО». З іншого боку, закон зобов’язав ставити маркування «без ГМО» і на продукти, які містять генетично-модифіковані організми, але в кількостях до 0,9%. Де-факто це можна назвати інформаційною фальсифікацією та введенням в оману споживачів.

«У країнах Євроспільноти напис «без ГМО» є привілеєм, який виробник може використовувати лише коли дійсно його продукт взагалі не містить генетично-модифікованих організмів, - коментує Олександр Вержиховський, експерт з питань якості та безпечності продукції АПК асоціації "Український клуб аграрного бізнесу". – Чому б нам не піти тим же шляхом – залишити обов’язковим маркування «містить ГМО» або «з ГМО» при перевищенні їх рівня понад 0,9%, а маркування «без ГМО» дозволити виробнику наносити на власний розсуд і під власну відповідальність і лише за умови їх повної відсутності у продукті. Тоді і довіри з боку споживача до такої позначки буде більше, адже в тій ситуації, що склалась зараз, споживачі просто перестали реагувати на маркування і йому довіряти».

Національним планом дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", який затверджений Указом Президента України від 27 квітня 2011 року №504/2011, передбачається розроблення проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів". О. Вержиховський висловив сподівання, що в цьому законопроекті буде розставлено всі крапки над «і» у питанні маркування продуктів із вмістом ГМО і досвід європейських країн стане Україні у нагоді.




  • БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА
  • Agroresurs
  • AMAKO
  • Лімагрейн
  • Zeppelin
  • Amazone
  • LNZ Group
  •  Agricom Group
  • horsch
  • uahk
  • Сygnet
  • Syngenta
  • Agco
  • Agroregion
  • Eridon
  • MHP
  • Maschionet
  • Maisadour
  • Козятинський м’ясокомбінат
  • DuPont Pioneer
  • Вінницька аграрно-промислова група
  • Agroscop
  • Agrimatco
  • NCH Advisors
  • Continental farmers Group
  • credit agricole
  • claas
  • john deer
Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab