Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
08 Серпня 2024

Новини

02.11.2011

Вихід на зовнішні ринки підприємств харчопрому зумовлює необхідність впровадження систем управління безпечністю та якістю

У випадку підписання Угоди про зону вільної торгівлі з країнами ЄС, вітчизняні виробники харчової продукції зможуть максимально використати досягнуті в ході тривалих переговорів переваги лише за умови відповідності вимогам безпечності та якості, загальноприйнятим на теренах Євроспільноти. У основі харчової безпеки всіх розвинутих країн світу лежить система аналізу ризиків та контролю у критичних точках (HACCP). Вона дозволяє контролювати та мінімізувати вплив небезпечних чинників, які можуть призвести до виробництва шкідливого для здоров’я харчового продукту на всіх етапах виробничого процесу, а не лише безпосередньо після його сходження з конвеєру.

За даними Міжнародної фінансової корпорації (IFC), в Україні з понад 20 тис. зареєстрованих підприємств, що працюють у секторі харчової промисловості, лише близько 2% мають впроваджену та сертифіковану систему аналізу ризиків та контролю у критичних точках (HACCP). «Тільки компанії з надійною системою управління харчовою безпекою зможуть експортувати. Запланована реформа українського законодавства, включно з запропонованими поправками до закону про безпечність та якість харчових продуктів дозволить підвищити  впевненість споживачів щодо харчової безпеки та відкриє нові ринки для українських виробників, - переконана Сара Окман, керівник проекту IFC «Безпека харчової продукції в Україні». - Лише в цьому випадку у них з’явиться можливість в повній мірі використати експортний потенціал України. Закономірним у цій ситуації виглядає заплановане підвищення вимог до виробників і з боку українського законодавства – відповідні зміни готуються до внесення у Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів», що не зможе позитивно не відобразитися на впевненості споживачів у безпечності вживаної продукції».

«Підхід, заснований на простежуваності на всіх етапах виробництва, очевидно кращий, - зауважив Олександр Вержиховський, експерт з питань якості і безпечності продукції АПК Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). – Але більшість наших переробних підприємств звикли працювати по-старому, використовуючи застарілі, радянські принципи. Звісно, багатьох виробників відлякує вартість впровадження HACCP, яка може складати від кількох десятків до кількох сотень тисяч гривень. Проте такі інвестиції досить швидко окуповуються, в першу чергу за рахунок значного зниження випуску неякісної, а отже і небезпечної продукції, а також рекламацій з боку покупців та пов’язаних з ними витрат».

Ці та ряд інших важливих питань обговорюватимуться під час Міжнародного форуму з харчової безпеки,  організованого Проектом IFC «Безпека харчової продукції в Україні» спільно з УКАБ. Форум  пройде 30 листопада 2011 року в м. Київ.




  • БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА
  • Agroresurs
  • AMAKO
  • Лімагрейн
  • Zeppelin
  • Amazone
  • LNZ Group
  •  Agricom Group
  • horsch
  • uahk
  • Сygnet
  • Syngenta
  • Agco
  • Agroregion
  • Eridon
  • MHP
  • Maschionet
  • Maisadour
  • Козятинський м’ясокомбінат
  • DuPont Pioneer
  • Вінницька аграрно-промислова група
  • Agroscop
  • Agrimatco
  • NCH Advisors
  • Continental farmers Group
  • credit agricole
  • claas
  • john deer
Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab