Новини
25.05.2017
В Україні невикористаний потенціал виробництва квасолі
За результатами дослідження «Нішеві напрямки агровиробництва: квасоля», виробництво бобових у 2016 році склало 53,6 тис. тонн, що є одним з найвищих показників з часів незалежності України. Однак, варто врахувати, що потенціал цієї культури є нерозкритим. Україна нарощує обсяги виробництва квасолі і знаходиться в більш зручному географічному положенні, ніж основні країни-експортери до ЄС (Канада, Китай, Аргентина, США, Ефіопія та інші). Беручи до уваги вищезазначені фактори, а також середню вартість експорту з України в 2016 році на рівні 534 дол/т , що на 300 дол/т нижче, ніж в основних країнах-експортерах та враховуючи зростаючий попит на квасолю в ЄС, це є одним із можливих перспективних нішевих напрямків агровиробництва. Наприклад, щоб задовольнити попит Італії, потрібно 127 тис. т, що в 2,4 рази більше, ніж валовий збір квасолі в 2016 році.