Новини
27.11.2019
Україна нарощує експорт курятини
За останні 5 років експорт курятини з України до ЄС зріз майже в 5 разів - з 51,8 млн $ у 2014 році до 232 млн $ у 2018 році. В загальній структурі експорту курятини з України частка ЄС становила 46%. Минулого року в товарній структурі експорту найбільшу частку займали: частини тушок свіжі або охолоджені – 60% або 138,4 млн $ та частини тушок морожені – 33% або 77,4 млн $. Основними споживачами української курятини стали: Нідерланди – 110,9 млн або 48% від загального експорту курятини до ЄС, Словаччина – 59,9 млн $ або 26%. В трійку лідерів також ввійшла Німеччина – 32,1 млн $ або 14%.
Протягом 10 місяців поточного року загальний експорт курятини з України склав 479,7 млн $, що на 13% або на 54,5 млн $ більше ніж за аналогічний період минулого року. Основними споживачами як і раніше залишаються Нідерланди, куди було поставлено продукції на 88,1 млн $ та Словаччина – 51,9 млн $.
Примітка. 26 листопада Європарламент ратифікував внесення змін до економічної частини Угоди про асоціацію України – ЄС щодо збільшення квот на безмитний експорт м’яса птиці з України до ЄС. Передбачається збільшення квоти на 50 тис. т. Наразі квота становить 18,4 тис. т (на 2019 рік) і до 2021 року має збільшуватися до 20 тис. т (за умовами Угоди). Враховуючи збільшення квоти на 50 тис. т, то в наступному році обсяги квоти на безмитний експорт з України до ЄС складатиме 69,2 тис. т. Фінальний об’єм квоти за підсумками 2021 року складатиме 70 тис. т.