Новини
30.11.2016
Україна – третій виробник гречки у світі
За обсягами виробництва гречки наша країна поступається лише Росії та Китаю.
В останні роки виробництво гречки в Україні характеризувалося різкими коливаннями у межах 140-180 тис. т, що було зумовлено передусім ціною на культуру. Внутрішнє споживання цієї зернової становить 130-140 тис. т. І хоча цього року виробники зібрали 190 тис. т зернової, що на 36% більше, ніж торік, проте Україна була нетто-імпортером гречки і за 10 місяців 2016 року завезла 3,6 тис т зернової на суму 1,8 млн дол. США.
Стабілізувати ситуацію на ринку гречки може розширення ринків збуту. Експорт допоможе зняти залишки зернової на внутрішньому ринку і стане додатковим фактором становлення конкурентного рівня цін для виробника. Перспективним у цьому напрямку є країни Європейського Союзу, які щорічно імпортують біля 50 тис. т гречки (30% українського виробництва). При цьому європейський ринок традиційно є більш преміальним, ніж вітчизняний.
Детальніше про динаміку цін на ринку гречки, світову торгівлю, найбільших експортерів/імпортерів, основні ринки збуту для України, - читайте у дослідженні УКАБ «Нішеві напрямки агровиробництва»: гречка.