Новини
05.03.2010
Скорочення імпорту м'яса не дозволить збільшити ціни на внутрішньому ринку
Скорочення імпорту м'яса, яке спостерігається протягом перших місяців 2010 року, не дозволить збільшити оптово - відпускні ціни на вітчизняну сировину, вважає експерт з ринків м'яса та м'ясопродуктів асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Єлизавета Святківська.
Основною причиною скорочення імпорту, окрім зниження попиту зі сторони переробників, послужило зростання пропозиції м'яса птиці і свинини вітчизняного виробництва. Так на 1 січня 2010 року, за даними Держкомстату, зростання поголів'я свиней в сільгосппідприємствах склало 21,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. «За попередніми даними собівартість виробництва
Збільшення пропозиції м'яса птиці також робить знижуючий вплив на ціни на курятину, хоча коливання на даному ринку менш істотні через вищу консолідацію виробників, вважають в УКАБ.
В той же час, можливе збільшення пропозиції свинини із США і Бразилії, де собівартість виробництва дещо нижча, ніж в Україні.
Детальніша інформація про перспективи розвитку українського ринку м'яса в контексті загальносвітових тенденцій буде висвітлена в доповіді «Глобальний розвиток ринку м'яса і перспективи вітчизняного тваринництва. Порівняльний аналіз конкурентних переваг виробництва свинини і яловичини в Україні і основних країнах-виробниках» Е. Святківської в рамках конференції «М'ясне тваринництво України -2010», що відбудеться в Києві 27 травня.
Більш детально про конференцію можна дізнатись тут