Новини
21.04.2010
Різкі коливання цін на овочі триватимуть в разі відсутності державної стратегії розвитку галузі
![](/imglib/_newimage/pres_sluzhba/novosti/rizki_kolivannya_tsin_na_ovochi_trivatimut_v_razi_vidsutnosti_derzhavnoї_strategiї_rozvitku_galuzi.jpg)
Після стрімкого зростання цін в січні-лютому і незначної подальшої корекції, вартість овочів так званої «борщової» групи на основних оптових ринках країни ось вже місяць залишається практично незмінною. Про це свідчать оперативні дані цінового моніторингу Міністерства аграрної політики, а також інформація, що поступає з крупних овочевих баз великих міст.
На даний момент, середні оптові ціни на білокочанну капусту знаходяться на рівні 3,95 грн./кг, на моркву – 4,15 грн./кг, буряк – 4,00 грн./кг, цибулю – 6,00 грн./кг. Помідори і огірки, які в даний період є переважно імпортними, зафіксувалися в діапазоні 16-18 грн./кг і 18-20 грн./кг відповідно.
«Не варто чекати зниження вартості овочів до нового урожаю, адже виробники, а це в основному фермерські і особисті підсобні господарства, хочуть окупити додаткові витрати і втрати при зберіганні торішнього врожаю» - відзначає Роман Сластьон, експерт аграрних ринків УКАБ.
«Навіть в разі досить хорошого урожаю, проблема недостатнього об'єму задовільних сховищ і слаборозвиненість регіональних оптових ринків збереже високу сезонність цін на овочі. У вирішенні цього питання активнішу роль повинна зайняти держава, розробивши ефективну програму підтримки українських овочівників, яких останніми роками частково витісняють зарубіжні виробники», - додав експерт. Поки ж, як відзначають в УКАБ, держава лише обмежує можливості розвитку галузі, зокрема нераціональним регулюванням сівозміни.
Нагадаємо, що основною причиною колосального зростання цін в січні, на думку багатьох експертів, були затяжні січневі морози і нестача овочесховищ. За даними УКАБ, значне зростання ціни також пов'язане з падінням обсягів виробництва овочів борщової групи в 2009 році на 10% порівняно з 2008 роком. В результаті, порівняно з квітнем 2009 року, ціни на капусту виросли майже в 4 рази, моркву - 2,6 разу, картоплю – 1,5 разу.
Прес-служба УКАБ