Новини
31.05.2018
Полуничні кошмари Польщі — Україна нарощує виробництво
Старт полуничного сезону був досить амбітним для українських виробників ягід. Ціни стартували від 170 грн/кг, проте за три тижні стрімко впали до 28-35 грн/кг.
Ще кілька років тому виробництво суниці садової в Україні вважалося нерентабельним бізнесом, а вітчизняні ринки були заповнені ягодами з сусідньої Польщі та інших країн ЄС. Досвід роботи українців, в основному на польських полях, дав можливість зрозуміти, що Україна власними силами цілком може забезпечити зростаючий попит на полуницю на внутрішньому ринку. Це було підтверджено на практиці — за останні 6 років обсяги імпорту свіжої суниці садової скоротилися на 88% з 1286 тонн в 2012 році до 153 тонн у 2017 році при цьому експорт зріст на 90% з 184 тонни до 1799 тонн відповідно.
У 2013 році було зафіксовано максимальні обсяги споживання полуниці, в подальші роки ринок повільно скорочувався. Відновлення зростаючого тренду на ринку суниці відбулось у 2017 році, коли темп приросту споживчого попиту до попереднього року оцінювався в +11%.
До основних світових виробників садової суниці належить Польща, яка вирощує близько 200 тис. тонн промислової суниці, що втричі більше, ніж обсяги, які вирощують в Україні наразі. Також ця країна є глобальним лідером за обсягами експорту замороженої суниці – 95 тис. тонн у 2017 році. Проте за останні 6 років обсяги імпорту польської свіжої полуниці в Україну скоротилися на 68%, тим часом якУкраїна збільшила експорту суниці замороженої до Польщі з 0,031 тонни у 2013 році до 3,2 тонни у 2017 році.
Фактична втрата одно з ринків збуту та конкуренція на ринку замороженої ягоди завдають головного болю польським переробникам. За повідомленням галузевих ЗМІ наразі польські переробні підприємства ухвалюють рішення закуповувати дешевшу українську сировину, що безпосередньо чинить негативний ціновий вплив на польську ягоду. За даними «Інфо-Шувар», суниця українського виробництва станом на 29 травня оцінювалась у середньому в 28-35 грн/кг, польська ягода коштує біля 53 грн/кг.
За оцінками Асоціації «Укрсадпром», за підсумками 2017 року Україна експортувала 1,8 тис. тонн свіжої полуниці та 3,0 тис. тонн замороженої. Вітчизняні підприємства у минулому році експортували 15% виробленої суниці у свіжому вигляді і 25% – у замороженому. Експортні поставки забезпечуються виключно за рахунок підприємств, що можуть запропонувати великі однорідні партії продукції.
Полуничний сезон триває недовго, тому в короткостроковій перспективі вартість солодкої ягоди повільно буде зростати через скорочення пропозиції. Щодо інших продуктів харчування, то впродовж травня українці могли спостерігати зростання вартості більшості з них. Найбільше додали в ціні буряк (+66%), капуста (64%), морква (48%) та цибуля (+18%). Проте, це перехідний період, який спостерігається щороку — запаси овочів старого урожаю закінчуються і на ринок виходить новий урожай, який в перші місяці доволі «кусючий» в ціні, проте з ростом обсягів поставок на внутрішній ринок, ціни стабілізуються та ближче до вересня почнуть знижуватися.
Серед продуктів харчування, які знизилися в ціні можна виділити гречку (-9%), цукор (-4%) та яйця (-3%).
Дані: Мінагрополітики