Новини
26.12.2011
Під час новорічних свят українці викидають на смітник 470 млн. грн.
У новорічні свята українці викидають занадто багато їжі. За результатами опитування агентства AgriSurvey Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), до 12% продуктів харчування, закуплених міським населенням України до новорічного столу, не споживається і псується.
У грошовому еквіваленті стандартний святковий стіл з чотирьох дорослих та двох дітей у середньому викидає до смітника 90 грн. Разом по всьому міському населенню України витрати складають близько 470 млн. грн.
За словами Тараса Гагалюка, директора агентства AgriSurvey УКАБ, під час опитування 54% респондентів вказали, що у них під час свят псується до 5% закуплених продуктів. «Таким чином, по цій групі під час свят до смітника викидається кількість продукції еквівалентна 850 т ковбаси «Московської» або 2,5 тис. т свинячого ошийка, або ж 4 тис. л шампанського. Ще у 40% опитаних псується від 5% до 15% продукції, а це - еквівалент 300 т червоної ікри або 3,5 тис. т твердого сиру, або ж 4 тис. т масла», - стверджує Т. Гагалюк.
Такі показники свідчать про те, що українцям є до чого прагнути в плані культури споживання. У той же час, за даними Організації продовольства і сільського господарства ООН (FAO), щорічно у світі псується близько 1,3 млрд. т продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.