Новини
05.07.2018
Період консервації розпочався. Чи зростуть ціни на цукор?
За останні три місяці вартість українського цукру на умовах постачання EXW-завод зросла на 8% з 10340 грн/т у квітні до 11150 грн/т у липні. Сезонне підвищення попиту в період консервацій є фактором підтримки цін на внутрішньому ринку, проте нарощення обсягів експорту цукру в останні роки вносить свої корективи.
Дані: Науково-практичний центр цукробурякового виробництва
За останні 8 років українці значно скоротили фонд споживання солодкого продукту. Якщо у 2005 році він оцінювався в 1795 тис тонн, то у 2017 році українці спожили 956 тис тонн. Стрімке зниження обсягів споживання пов’язане зі скороченням населення, нестабільною купівельною спроможністю та зміною культури харчування. За даними Держстату України, у 2005 році середньостатистичний українець впродовж року спожив у середньому 38 кг цукру, тоді як у 2017 році даний показник знизився до 30 кг. Сприяло скороченню і поширення практики сухого замороження плодово-овочевих культур. Якщо раніше господині запасали ягоди, фрукти на зиму, використовуючи консервування, яке потребувало багато цукру, то наразі використання морозильних камер для зберігання даних продуктів значно зменшило потребу у цьому продукті.
*Попередні дані
Дані: Держстат України
Внутрішній ринок цукру стрімко скорочується. Крім того, мінімальні ціни на ринку регулює держава. За інформацією Асоціації «Укрцукор» внутрішня ціна на цукор приблизно така ж, як ціна, яку готові платити імпортери. Відповідно, вітчизняним виробникам цукру вигідніше продавати продукцію на експорт — компанії отримують стабільний валютний дохід і можливість хеджувати ризики.
Нагадаємо, що з урожаю 2017/2018 маркетингового року, Україна вже експортувала за вересень-квітень 379,9 тис. тонн цукру. При збереженні нинішніх темпів, на кінець маркетингового року експорт становитиме більше 500 тис тонн. Експортним рекордом для України є показник сезону 2016/2017 МР, коли поставки за кордон становили 767,3 тис тонн.
Згідно даних Мінагрополітики, попри зростання вартості оптових партій цукру, ціна на роздрібному ринку дещо знизилася у порівнянні з минулим місяцем. Станом на 27 травня вартість солодкого продукту складала 14,08 грн/кг, на 27 червня ціна знизилися на 2% до 13,84 грн/кг. Незначно скоротилися ціни на яйця, гречку, молоко та курятину. Решта продуктів харчування зростали в ціні. Найбільше додали у порівнянні з травнем овочі — найбільше подорожчали морква – на 39%, капуста +32%, буряк, який - на 30% з 10,32 грн/кг до 13,41 грн/кг.
Для підготовки матеріалів використовувалися дані Мінагрополітики, Держстату України, Асоціації «Укрцукор», Науково-практичного центру цукробурякового виробництва