Новини
29.12.2016
Новорічний стіл коштуватиме дешевше
Цього року продуктів харчування на новорічні свята коштуватимуть дешевше, ніж минулого року.
У грудні поточного року, порівняно з минулим, суттєво знизились у ціні овочі: картопля (-13%), капуста (-63%), морква (-61%), цибуля (-51%), буряк (-58%). Вартість яблук та цукру скоротилась на 3 та 2% відповідно.
Ціни на м’ясо, молоко та продукцію переробки, - навпаки, зросли. У середньому вартість яловичини зросла на 2%, свинини – на 3%, курятини – на 9%. Молоко за рік подорожчало на 30%, олія – на 10%, гречка – на 11% та хліб на 5%. Основними причинами росту цін є збільшення вартості сировини та розміру виробничих витрат.
У порівняні з листопадом 2016 року, у грудні вартість овочів у середньому зросла на 4%, а ціна на м’яса та молоко на 2% та 5% відповідно.
«Типовим для періоду новорічних свят є поступовий ріст цін на овочі/фрукти в межах 5-7%, адже сезон овочів відкритого ґрунту завершився, і підприємства витрачають ресурси на зберігання продукції. Вартість гречки, хлібу, олії та цукру буде відносно стабільною, з можливим коливанням в межах 1-2%. Зимовий період є типовим для росту цін на молоко, під впливом зниження виробництва. Що стосується м’яса, можливий незначний ріст цін у межах 2-4% у першій декаді січня, однак вже в другій-третій декаді очікується зниження цін», - прокоментував Євгеній Дворнік, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Довідка: Асоціація Український клуб аграрного бізнесу запроваджує щомісячний моніторинг цін на основні продукти харчування, а саме: овочі борщового набору, яблука, м'ясо, молоко, олію, цукор, гречану крупу та хліб пшеничний. Огляд буде виходити на початку кожного місяця з аналітикою двох попередніх місяців та прогнозом на поточний. Результати моніторингу отримані на основі цін оптових ринків.