Новини
26.12.2016
Новорічний олів’є коштуватиме дешевше
Цьогорічна вартість основної новорічної страви буде коштувати українцям на 4% менше, ніж минулого року та складе 79 грн/порцію (≥3кг). Відповідно до моніторингу цін УКАБ, вартість салату цього року є нижчою через суттєве зменшення вартості овочів: наприклад, картопля втратила у ціні 47% та здешевшала до 3,7 грн/кг, морква -65% до 4 грн/кг , цибуля – 60% до 4,30 грн/кг. Це пов’язано зі збільшенням виробництва овочів (+3%) до 8,6 млн тонн. Впала ціна і на курячі яйця -12% до 20,6 грн за 10 шт., що спричинено скороченням обсягів експорту через епізоотичну ситуацію в країні.
Майже не змінилися ціна на консервований горошок та майонез. Незначно подорожчала ковбаса +2% до 60,4 грн/кг та огірки мариновані +18% до 26 грн/банку. Вартість продукції переробки зросла під впливом збільшення вартості виробничих ресурсів та росту цін на сировину. Вартість яловичини в грудні поточного року на 1% вища, ніж минулого, свинини – на 3% , курятини – на 8%. «Інгредієнти до салату в поточному році майже не подорожчали, адже валовий збір овочів в цьому році вищий, ніж минулого. Паніка серед виробників та населення через коливання курсу гривні зменшилась, рівень купівельної спроможності залишається низьким. Додатково, оператори ринку констатують про відсутність ажіотажного попиту з боку переробних підприємств на м'ясо. Ми не виключаємо короткостроковий ріст цін на м'ясо під впливом росту попиту через завершення Різдвяного посту, однак вже з другої декади січня ціни на м'ясо підуть на спад», - розповів Євген Дворнік, експерт аграрних ринків УКАБ.