Новини
24.11.2011
Лише близько 15% стандартів у харчовій промисловості прийняті шляхом впровадження стандартів ISO
Існуюча в Україні система технічного регулювання, яка де-факто передбачає обов’язкову сертифікацію та дотримання стандартів, з одного боку є надзвичайно обтяжливою для виробника, а з іншого – не дає жодних гарантій споживачеві. На думку експертів УКАБ, дана система потребує серйозного реформування.
«Необхідність відходу від існуючої системи підтверджує і той факт, що з близько 2 тисяч діючих сьогодні обов’язкових державних стандартів на харчову продукцію близько третини були прийняті ще за радянських часів, і лише близько 15% прийнято шляхом впровадження відповідних стандартів Міжнародної організації із сертифікації (ISO)», - зауважив Олександр Вержиховський, експерт з питань якості і безпечності продукції АПК Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
На думку експерта, безпечність харчової продукції повинна базуватись на прослідковуваності всього процесу її виробництва, а не лише на вихідному контролі продукту, готового до споживання. В УКАБ сподіваються, що ці та інші важливі питання будуть враховані при розробці "Комплексної державної програми з управління якістю продуктів" Міністерством економічного розвитку і торгівлі та іншими профільними відомствами.
Детально ситуація з безпекою продуктів харчування в Україні буде обговорюватись під час Міжнародного форуму з харчової безпеки, який проходитиме в Києві 30 листопада 2011 року.