Новини
31.08.2011
Експорт тваринницької продукції з України невпинно знижується
Після різкого збільшення експорту свинини у першому кварталі поточного року (4,3 тис. тонн), відвантаження даної продукції на зовнішні ринки суттєво скоротилися. У квітні-липні експорт свинини склав всього 2,5 тис тонн, – зазначають в Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
«Одним з факторів ризику, що може легко спричинити суттєві коливання обсягів експорту свинини, є наявність фактично одного зовнішнього ринку реалізації – Російської Федерації, – стверджує директор аналітичного агентства УКАБ AgriSurvey Тарас Гагалюк. – Так, сьогодні 98% експортних відвантажень свинини спрямовується до Росії».
Зниження експорту водночас супроводжується зростанням імпорту свинини в Україну. Якщо порівнювати обсяги імпорту за травень-липень поточного року з обсягами першого кварталу, то імпорт зріс на 220%, з 9,4 тис. тонн до 20,8 тис. тонн. Особливо суттєве збільшення імпорту свинини спостерігалося в липні – 234% у порівнянні з червнем (зростання на 131% у порівнянні з липнем 2010 року).
«Характерним є те, що ми активно імпортуємо не лише м'ясо свинини, а й навіть такий здавалося б «традиційний» для України продукт, як сало, – зазначає Т. Гагалюк. – На сьогодні ми є нетто-імпортерами даного продукту. З початку року в Україну було імпортовано 12 360 тонн сала при експорті 18 тонн». Основними постачальниками сала в Україну є країни ЄС: Польща, Німеччина та Нідерланди.