Новини
03.02.2010
Для стабілізації цінової ситуації на ринку цукру держава має забезпечити передумови для його насичення - УКАБ
![](/imglib/_newimage/pres_sluzhba/novosti/dlya_stabilizatsiї_tsinovoї_situatsiї_na_rinku_tsukru_derzhava_mae_zabezpechiti_peredumovi_dlya_yogo_nasichennya___ukab.jpg)
Передумови для підвищення цін на цукор в Україні зберігатимуться доти, доки не стануть відомими інструменти його насичення в умовах недостатнього внутрішнього виробництва. Про це зазначили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), коментуючи цінову ситуацію на внутрішньому ринку цукру.
За даними УКАБ, при виробництві цукру в 2009/2010 маркетинговому році на рівні 1,27 млн. тонн, внутрішнє споживання становить близько 1,8-1,9 млн. тонн, а отже потреба в імпорті цукру становить близько 500 тисяч тонн.
Частково ринок був насичений за рахунок імпорту цукру сирцю в межах тарифної квоти на 2009 рік, однак із можливого імпорту понад 260 тис тонн в Україну було завезено лише близько 40 тис тонн. Як вважає керівник групи експертів УКАБ Володимир Лапа, причина полягає в недосконалості механізму розподілу імпортних квот, коли їх отримали компанії, що і не збирались здійснювати імпортні поставки, навіть не маючи потужностей з переробки цукру-сирцю. Таким чином, дефіцит цукру на внутрішньому ринку був створений значною мірою штучно, вважає експерт.
"Дії контролюючих органів в подібних ситуація на жаль завжди дещо рефлексивні і спрямовані на адміністративне зниження цін, - зауважує Володимир Лапа, - але навіть якщо припустити, що виробники цукру знизять ціни, в умовах дефіцитного ринку на цьому наживуться посередники".
Взагалі послідовність дій держави викликає щонайменше дуже багато запитань, підкреслюють в УКАБ. Напередодні дефіцитного сезону держава розпродала всі запаси, потім довго не могла визначитись які закупівлі застосовувати в 2009/2010 маркетинговому році (заставні чи інтервенційні), декілька раз змінювала ціну, і зрештою так і не змогла відновити резерви цукру. Потім був розподіл квоти на імпорт цукру-сирцю на 2009 рік компаніям, які, виходячи із реально завезених обсягів, не були зацікавлені в імпорті. І, нарешті, існує ризик повторення цієї ситуації в 2010 році. "Якщо хтось хотів би запрограмувати сценарій зростання цін, то такий розвиток подій оптимально для цього підходить", - констатує В.Лапа.
УКАБ вважає, що для стабілізації цін на ринку необхідно визначитись із джерелами його насичення. Зокрема, максимально швидко розподілити квоту на пільговий імпорт цукру-сирцю на 2010 рік за умови, що незавезені імпортером протягом 1-2 місяців обсяги будуть перерозподілені між компаніями, що здатні здійснити поставки та переробити цукор-сирець.
"На жаль, ситуація на ринку до певної міри вийшла з-під контролю, - констатує В.Лапа. – Адміністративні методи можуть дати тимчасовий результат, але це буде лише відкладення зростання цін у часі. Тому важливо дати чіткий сигнал, в яких обсягах і коли додатковий цукор почне надходити на ринок".
Експерти УКАБ наголошують, що у разі раціонального вирішення питання насичення внутрішнього ринку цукром роздрібні ціни на цей товар в Україні не повинні перевищувати 10-11 грн/кг.
Прес-служба УКАБ