Новини
05.03.2009
Дефіцит яловичини дозволяє виробникам підняти ціни, тоді як на свинину доводиться знижувати
У перших числах березня ціни на яловичину на костці зросли на 1, 5-2 грн/кг у порівнянні з лютим і досягли 23-23,5 грн/кг (напівтуші, 95+). «Ріст цін почався ще в останні дні лютого, коли стало відомо, що Президент підписав Закон України № 923-VІ "Про внесення змін у деякі закони України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою", яким уводиться додаткове мито на імпортну продукцію, у тому числі м'ясо в розмірі 13%» - говорить експерт з ринків м'яса й м'ясопродуктів асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Єлизавета Святківська.
Слідом за цим намітилася чітка тенденція до збільшення цін на ВРХ і зниження на свиней у живій вазі, тоді як на ринку м'яса птиці не відбуваються значні цінові коливання. За даними моніторингу ринку м'яса й м’яспородуктів асоціації УКАБ у перших числах березня закупівельні ціни на ВРХ вищих вагових кондицій зросли на 0, 5-1,0 грн/кг живої ваги в середньому до 12,5-13 грн/кг. «Закупівельні ціни на свиней у живій вазі на початок березня стали знижуватися й у середньому по країні досягли 16,5-17 грн./кг, тоді як ще двома тижнями раніше вони досягали 17,5-18,5 грн/кг», - говорить Е. Святкивская. На ринку м'яса птиці спостерігається поступовий ріст цін на курей, яких на початок березня пропонували залежно від виробника від 13,5 до 14 грн/кг (тушка).
Ріст цін на яловичину також пов'язаний з тим, що з початку року виробники яловичини переважно одержували на 20% менше потенційно можливої ціни, чим ті, хто вирощує свиней. Це пов'язане з тим, що в західних регіонах країни, де в основному зосереджене виробництво яловичини, худобу на забій здають в основному господарства населення, на яких не поширювалися пільги з ПДВ. Багато виробників яловичини на кістці констатують, що закупівлі від населення становлять до 90% від загального обсягу. Якщо ж говорити про свинину, то на промислову переробку свиней здають, як правило, сільгосптоваровиробники.
На думку експертів УКАБ, під впливом економічної кризи тенденція до зміни структури ринку, що намітилася ще в попередні роки, може підсилитися. В Україні стрімко скорочується виробництво яловичини, причому виробництво скорочується швидше, чим попит на даний вид м'яса, що сприяє зближенню цін на свинину і яловичину.
«Досить високий рівень попиту на яловичину зберігається й у зв'язку з ростом цін на свинину в перші два місяці року, у зв'язку із чим споживачі скорочують купівлю свинини й переходять на яловичину й птицю, - говорить Е. Святківська. - У результаті за січень-березень активізувався імпорт свинини, що разом зі скороченням попиту змусило виробників знизити ціни на закупівлю живих свиней».
Прес-служба УКАБ