В Україні продовжується індустріалізація галузі молочного скотарства: сільськогосподарські підприємства виробляють і поставляють на переробні підприємства все більшу кількість молока. Це означає, що у загальній структурі сировини зявляється все більше молока вищої якості. Порівнюючи з минулорічними показниками, частка молока екстра класу при закупівлі у всіх категоріях господарств у першому кварталі цього року зросла з 3,2% до 4,4%, вищого ґатунку – з 20 % до 23 %. Відповідно, скорочується частка молока нижчої якості: відсоток молока ІІ ґатунку зменшився з 34 % до 31 %. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Частка молока від сільськогосподарських підприємств у структурі молока для переробки в першому кварталі цього року склала 63 %, а це на 4 процентні пункти більше за показник минулого року.
Аналіз якості молока показує, що сільськогосподарські підприємства збільшують виробництво молока вищої якості, адже це сприяє підвищенню їхньої рентабельності. За І квартал підприємствами було реалізовано 36,4 тис. т молока екстра класу, а це на 31% більше, ніж минулого року. «Зараз багато сільськогосподарських підприємств прагнуть виробляти не просто «молоко», а саме «високоякісне молоко», за яке переробні підприємства готові більше платити», - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.
Від господарств населення в цьому році надійшло не тільки менше молока, але й це молоко було нижчої якості. В порівнянні з минулим роком, частка молока І ґатунку скоротилась із 18,7% до 16,2%, відповідно, збільшилась частка молока ІІ ґатунку з 75,8% до 77,3% та неґатункового – з 4,8 до 6,4 %. Спостерігається зменшення кількості пунктів по прийому молока від населення до 8 498 одиниць, в минулому році їх кількість становила близько 10 052 одиниць.
«Таким чином, зусилля потрібно направляти на підвищення якості молока від селян. Це дозволить поліпшувати якість сировини не тільки за рахунок сільськогосподарських підприємств, як це відбувається зараз, а й за рахунок господарств населення. Для цього потрібно продовжувати створювати пункти по збору молока, які забезпечать дотримання температурних і гігієнічних режимів заготівлі та зберігання сировини, а також кооперативне обєднання дрібних сільгоспвиробників на основі таких пунктів, що дозволить збільшити частку доданої вартості, що залишається у селян. Якщо молоко від селян буде кращої якості, то й ціни на нього будуть вищими. В цьому випадку діятиме механізм ринкової економіки, а не механізм адміністративного втручання, який історично багато разів довів свою неефективність», - підкреслила Аліна Жарко.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу
вул. Велика Житомирська, 20 А, оф.53
01025 Київ, Україна
Тел/Факс: +380 44 2014950, 51
www.agribusiness.kiev.ua
Тетяна Котик
Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.