Новини
13.01.2021
Зростання сукупного індексу споживчих цін в Україні за 2020 рік склало 5%
Зростання сукупного індексу споживчих цін в Україні за 2020 рік склало 5%. При цьому, продукти харчування загалом зросли в ціні на 4,9%. Найбільше за рік подорожчав цукор (+47,7%), яйця (+30%), олія соняшникова (+21,7%) та фрукти(+12,9%). Лише овочі відзначилися зниженням цін на 12,1% порівняно до грудня 2019 року.
«Такі тенденції пов’язані зі зниженням врожаїв цьогоріч по більшості культур та ростом світових цін на продовольство. Зокрема, індекс цін продовольства FAO зростає вже сім місяців поспіль і в грудні досяг максимуму за останні три роки. Наразі подальшого різкого росту цін не очікується, проте по певним групам товарів передбачається відкладене зростання. Зокрема, молоко та м’ясо відреагують на суттєве подорожчання вартості кормів протягом першого півріччя 2021 року», - Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ.